Midas Antik Kenti ve Yazılıkaya Anıtı

Yazılıkaya ören yeri, Eskişehir’in Han ilçesine bağlı Yazılıkaya Köyü’nde bulunuyor. Aslında Yazılıkaya Platosunda volkanik patlamalarla oluşan Tüf kayalar oyularak yapılmış birçok anıt bulunmakta. Midas Anıtı ise bunların en görkemlisi diyebiliriz. Ören yerinin uzunluğu 650 m, genişliği 320 m.

Yapılan araştırmalar ve arkeolojik kazılar, bu kenti’in Frigya’lılar tarafından kayalara oyulmuş birçok anıtsal ve dini yapı sayesinde Frigya’nın dini merkezi olduğunu göstermektedir. Frigya’nın başkenti bugünkü Ankara Polatlı’da bulunan Gordion iken, Midas Kenti krallığın dini merkeziydi. Kentte yerleşim M.Ö 3 Binli yıllara kadar uzanırken, Frig yerleşimleri, M.Ö. 8. yüzyılda başlamış.

Frigyalılar doğayla iç içe yaşamayı felsefe edinmiş bir toplum. Bu sebeple dini anıtlar da inanışlarını yansıtacak şekilde doğayı ve tüm canlıları temsil eden Ana Tanrıça Matar Kubileya’ya adanmış. Yazılıkaya anıtı ise M.Ö. 8 yüzyılda (yaklaşık 2800 yıl önce) yapıldığı düşünülüyor. Buradaki sunaklar, o dönemdeki insanların Tanrı’ya kurbanlar sunduğu dini yapılardı.

Ören yerini gezmek için bir ücret talep edilmiyor. Bu denli eşsiz bir kült yapının zarar görmemesi için diğer ören yerlerindeki gibi ücretli gezilebilmesi gerekir. Köyün içinden yokuş çıkarak ulaştığınızda, Anıt sizi tüm heybetiyle karşıladığı için etkilenmemek mümkün değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir